Assortiment  Contact  Genres  Navigatie
   cd's  Meint Veningastraat 132  pop/rock  home
   vinyl lp's (nieuw en 2e hands)  9601KJ Hoogezand  hard rock / heavy metal  nieuw / verwacht
   vinyl singles (nieuw en 2e hands)  tel: 0598-392551  soul / dance / r & b / reggae  webshop
   dvd's    blues / jazz  geschiedenis
   miniatuurgitaren  Openingstijden:  folk / country & western  contact
   gitaarsnaren  ma: 13:00u-18:00u.  populair (Nederlandstalig etc.)  foto's / films
   platenspelers  di:  9:00u-12:00u / 13:00u-18:00u  Groningstalig / dialect  gastenboek
   pick-up naalden  wo: 9:00u-12:00u / 13:00u-18:00u  klassiek  
   nationale entertainmentcard  do: 9:00u-12:00u / 13:00u-18:00u     
   accessoires  vrij: 9:00u-21:00u    
 za: 9:00u-17:00u
 
   
 
 
cd_speciaalzaak_evelyn_novacek084023.jpg cd_speciaalzaak_evelyn_novacek084022.gif cd_speciaalzaak_evelyn_novacek084019.gif cd_speciaalzaak_evelyn_novacek084017.gif cd_speciaalzaak_evelyn_novacek084015.gif cd_speciaalzaak_evelyn_novacek084013.gif cd_speciaalzaak_evelyn_novacek084011.gif cd_speciaalzaak_evelyn_novacek084009.gif cd_speciaalzaak_evelyn_novacek084007.gif
cd_speciaalzaak_evelyn_novacek084006.gif
Record Store Day 2018 Instore optreden Ruben Hein
Ruben Hein
Groundwork Rising, het nieuwe album van Ruben Hein, is in alle opzichten een stap vooruit naar het begin. Naar het gevoel van ontdekken en terug naar waar het bij de muziek van Ruben Hein eigenlijk om draait: de stem en de piano.
“Als kind en tiener was muziek een onuitputtelijke bron van inspiratie, energie en ontdekkingen. In alle onwetendheid reageerde ik puur instinctief op de muziek die ik hoorde. Ik vond het gaaf of niet. Dat gevoel raakte ik, naar mate ik ouder werd, kwijt. Je leert meer, je verbaast je minder, je ontwikkelt jezelf. Maar ik miste dat gevoel heel erg, ik wilde dat weer terug vinden. En hoe simpel het ook klinkt, dat moest ik doen door terug te gaan naar mijn basis, hoe ik zelf als kind begon: zingend achter een piano, alleen, zonder notie van kennis of meningen.”

Ruben Hein’s muzikale ontwikkeling bracht hem langs verschillende genres, stijlen en samenwerkingen met (inter)nationale grootheden. Het leidde hem naar verschillende awards, veelgeprezen albums en uitverkochte shows. Maar ook voelde hij dat de tijd was gekomen om n nieuwe stap te zetten in zijn veelzijdige carrière.
Ruben heeft ruim de tijd genomen om de juiste richting van zijn komende album ‘Groundwork Rising’ te bepalen. Ruben: “Ik had na het uitbrengen van mijn vorige plaat ‘Hopscotch’ (2013) het gevoel om niks te overhaasten, om eerst te gaan broeden op een bepaald geluid, totdat ik weer het juiste gevoel en een bepaalde honger zou hebben om weer echt actief te gaan schrijven.”
Zo speelde Ruben in deze periode mee op het album ‘Hard Believer’ van de Engelse band Fink en ging hij met diezelfde groep op tour door Europa. ‘Ik kon van dichtbij zien hoe het ook anders kon. Wat ik hieruit onder andere heb meegepikt is dat ik weer meer moest vertrouwen op mijn eigen intuïtie. En dat ik de theorie moést laten varen.

Die ervaringen nam Ruben mee de bossen in waar hij voor zichzelf schrijf-sessies inplande. Alleen, met enkel een oude rode piano. Daar, ver weg van het hectische, dagelijkse leven kon Ruben Hein het ‘niets’ toelaten. En vanuit dit niets kwam de muziek voor het album ‘Groundwork Rising’. Beïnvloed door artiesten als Radiohead, Thomas Dybdahl, Sufjan Stevens, maar ook Joni Mitchell, Randy Newman en Paul Simon, schreef Ruben met ‘Groundwork Rising’ een plaat die zo dicht mogelijk bij zijn intuïtie lag. Simpel, elegant en oprecht. Niet enkel de composities, maar vooral ook teksten. Iets wat hij nooit eerder alleen had gedaan. Op advies van zijn goede vriend Fin Greenall (Fink), zocht hij de onderbelichte hoeken in zijn hoofd op. Dat was enerzijds soms confronterend en angstig, maar het gaf hem ook de juiste uitdaging en een nieuwe manier voor het song- en tekstschrijven.

Ruben: ‘Om bij de juiste ingrediënten voor een tekst te komen, moet je soms dieper graven dan je lief is. Maar op het moment dat je deuren in je hoofd durft te openen, waar je normaal gesproken ver vandaan blijft, onstaat er wel ruimte en vrijheid om te schrijven. Taboes moeten er tijdens het schrijfproces niet zijn, die blokkeren je. Hierdoor had ik de vrijheid om mezelf in alle eerlijkheid te bevragen: hoe ik de dingen zie, wat ik er mee doe of hoe ik er mee omga.
“Sommige nummers heb ik op eindeloos verschillende manieren gespeeld, om zo de juiste invalshoek en het juiste gevoel te vinden. En ik wilde de nummers zo schrijven dat ik ze altijd, ongeacht tempo, harmonie, gevoel of onderwerp, alleen achter een piano kan spelen. Pas als ze dan overeind blijven staan, zijn ze voor mij goed genoeg. Daarna heb ik meerdere instrumenten toegevoegd aan de nummers, waardoor in de oorsprong van elk nummer mijn pianospel en stem centraal staan.

Vanuit deze basis in de bossen legde hij het fundament van zijn nieuwe werk. Ruben Hein:“Ik leerde weer naar de muziek luisteren zoals ik als kind deed. Het raakt me of niet. Alle vooroordelen die ik over mijn muziek had moest ik laten varen. Vandaar ook de titel Groundwork Rising: de grondslag voert de boventoon.”
Instore optreden: zaterdag 21 april om 17:00u.
cd_speciaalzaak_evelyn_novacek084005.jpg cd_speciaalzaak_evelyn_novacek084004.jpg cd_speciaalzaak_evelyn_novacek084003.jpg cd_speciaalzaak_evelyn_novacek084002.jpg